Εκτύπωση

 

Το Ψυχιατρικό Τμήμα Παιδιών και Εφήβων του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης στεγάζεται από 2.7.2018 στο Νέο Κτίριο του Νοσοκομείου μας, μετά από την μεταφορά και συνένωση του Εξωτερικού Παιδοψυχιατρικού ιατρείου του ΓΠΝ και του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του ΚΨΥ Τρίπολης.

Τα τμήματα που λειτουργούν είναι τα εξής:

Στα εξωτερικά ιατρεία εξυπηρετούνται παιδιά και έφηβοι ηλικίας 0-18 ετών και οι οικογένειες τους καθημερινώς (Δευτέρα έως Παρασκευή) από 08:00 πμ έως 15:00 μμ.

Οι περιοχές που εξυπηρετούνται είναι οι νομοί Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας
Η λήψη αιτήματος γίνεται τηλεφωνικά ή με την παρουσία του γονέα στα εξωτερικά ιατρεία, από το γραφείο λήψης αιτημάτων / υποδοχής .

 

Στα Εξωτερικά Ιατρεία αντιμετωπίζονται:

ψυχιατρικά προβλήματα ( άγχος, κατάθλιψη, υπερκινητική διαταραχή, σχολική άρνηση, διαταραχές διατροφής, διαταραχές διαγωγής)

σωματικά προβλήματα με ψυχολογικές επιπτώσεις (άσθμα, διαβήτης, επιληψία, κακοήθη νοσήματα)

ψυχοκοινωνικά προβλήματα ( διαζύγιο, υιοθεσία, κακοποίηση-παραμέληση, μετανάστευση, θάνατος, τραύμα)

αναπτυξιακές διαταραχές ( νοητική καθυστέρηση, αυτισμός )

Λειτουργεί Τρίτη , Τετάρτη και Παρασκευή. Η λήψη αιτήματος γίνεται τηλεφωνικά ή με την παρουσία του γονέα στα εξωτερικά ιατρεία, από το γραφείο λήψης αιτημάτων / υποδοχής.

Στο πλαίσιο της Διασυνδετικής-Συμβουλευτικής Παιδοψυχιατρικής παρέχεται αξιολόγηση και παρέμβαση σε παιδιά που νοσηλεύονται σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Η αξιολόγηση μπορεί να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί στα εξωτερικά ιατρεία του τμήματος.

Επιπλέον γίνεται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επιστημόνων άλλων ειδικοτήτων, με στόχο την καλύτερη κατανόηση των νοσηλευομένων παιδιών και των οικογενειών τους.

Συγκεκριμένα συνεργαζόμαστε με την Παιδιατρική Κλινική και την Διατροφολόγο του νοσοκομείου μας, για την αντιμετώπιση διαταραχών διατροφής, υπό την εποπτεία του Αιγινητείου Νοσοκομείου.

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Ψυχιατρικού Τμήματος Παιδιών και Εφήβων του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης λειτουργεί με στόχο την  ανίχνευση και αντιμετώπιση των συναισθηματικών και κοινωνικών-οικονομικών προβλημάτων των παιδιών και των οικογενειών τους.

Βασικό αντικείμενο εργασίας της, αποτελούν τα παιδιά που νοσηλεύονται στην Κλινική του Νοσοκομείου ή επισκέπτονται τα Εξωτερικά Ιατρεία, καθώς και οι  πολλαπλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς /κηδεμόνες / συνοδοί τους, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη θεραπεία και ομαλή αποκατάσταση  των παιδιών  κατά τη διάρκεια της νοσηλείας ή κατά την έξοδό τους από το Νοσοκομείο. Η Κοινωνική Υπηρεσία παρεμβαίνει διακριτικά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αρχές και τους κανόνες που απορρέουν από τα ανθρώπινα δικαιώματα, εφαρμόζοντας τις αρχές του κώδικα δεοντολογίας του επαγγέλματος , με σεβασμό στην τήρηση του απορρήτου.

Τα περιστατικά που αντιμετωπίζονται είναι:

Κακοποίηση-παραμέληση Ανηλίκων

Αναζήτηση πλαισίων φιλοξενίας

Κοινωνικό-οικονομικά προβλήματα οικογενειών

Αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών και προβλημάτων, των οικογενειών με παιδιά που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες  

Ενέργειες του Τμήματος:

Συνοπτικά οι ενέργειες του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας για την διευθέτηση των κοινωνικών προβλημάτων, είναι οι ακόλουθες :

Υποστήριξη των γονιών και των παιδιών  προκειμένου να πετύχουν την καλύτερη  συνεργασία τους στη θεραπευτική διαδικασία

Παρέμβαση στις κρίσιμες στιγμές των οικογενειών  και των παιδιών  που αντιμετωπίζουν ψυχο-πιεστικές συνθήκες

Εκτίμηση /αξιολόγηση των προβλημάτων και παροχή  πληροφοριών και διευκολύνσεων στους γονείς που αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες

Διασύνδεση των  οικογενειών με υποστηρικτικές πηγές της κοινότητας

Προετοιμασία για την έξοδο από το νοσοκομείο

Παρακολούθηση των παιδιών μετά την έξοδο τους από το νοσοκομείο, όπου κρίνεται απαραίτητο και διασύνδεση με υπηρεσίες

Διεπιστημονικές συνεργασίες, εκπαιδεύσεις και έρευνες που διενεργούνται στο νοσοκομείο

Φορείς συνεργασίας:

Υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο συνεργασίας της Κοινωνικής Υπηρεσίας με Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας, Εισαγγελίες Ανηλίκων, Εισαγγελίες Πρωτοδικών, Υποδ/νση Προστασίας Ανηλίκων, Αστυνομικά Τμήματα, Νοσοκομεία, Υπηρεσίες της Κοινότητας, Σχολεία, Σωματεία, Πρεσβείες, Μ.Κ.Ο κ.α.

Οι εθελοντές είναι σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας για την παροχή τους η κοινωνική υπηρεσία συνεργάζεται με οργανώσεις και φορείς εθελοντισμού.

Δέχονται παιδιά και εφήβους μέχρι 18 χρονών που χρήζουν επείγουσας ψυχιατρικής αξιολόγησης και αντιμετώπισης.

Συνεχιζόμενη εκπαίδευση των ειδικών ψυχικής υγείας, αλλά και του λοιπού ιατρικού προσωπικού

Διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων

Το τμήμα δέχεται για πρακτική άσκηση φοιτητές προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς των Τμημάτων Ψυχολογίας, Κοινωνικής Εργασίας, Εργοθεραπείας και Νοσηλευτικής.

Παρέχεται εποπτεία σε νέους εργαζόμενους ψυχικής υγείας

Το Ψυχιατρικό Τμήμα Παιδιών και Εφήβων αναπτύσσει δραστηριότητες δημοσιότητας, πληροφόρησης καθώς και ευαισθητοποίησης σε θέματα ψυχικής υγείας, στην κοινότητα στην οποία απευθύνεται.
Διοργανώνονται κοινοτικές εκδηλώσεις, όπως ομιλίες σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, ημερίδες κλπ

   Για την διευκόλυνση των οικογενειών που απευθύνονται στην υπηρεσία μας, στο Τμήμα μας λειτουργεί Χώρος Θηλασμού.

 ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ ΤΟΥ ΠΓΝΤ  

    • "Κάθε νέο αίτημα για εξέταση ή επανεξέταση παιδιού ή εφήβου καταγράφεται αποκλειστικά στο τηλέφωνο του τμήματος υποδοχής και σε κανένα άλλο: Κα Σαμαρτζή 2713601928 , κάθε ημέρα εκτός Τρίτης και ώρες 08:00-14:00.
    •  Τα αιτήματα εξέτασης μπορούν να γίνουν δεκτά μόνο από τους γονείς/ τους έχοντες τη γονική μέριμνα. Κατά τη λήψη του αιτήματος θα ζητηθούν από τους γονείς ή τους έχοντες την γονική μέριμνα τα ατομικά στοιχεία του παιδιού, και οπωσδήποτε το ΑΜΚΑ που παρακαλούμε να έχετε διαθέσιμο. Το αίτημα αφού καταγραφεί συζητείται στην διεπιστημονική ομάδα κάθε Τρίτη και και ορίζεται ο υπεύθυνος, ανάλογα με αυτό. Ο υπεύθυνος θα επικοινωνήσει μαζί σας για να σας ορίσει το ραντεβού.  
    • Για κάθε επικοινωνία μαζί μας παρακαλούμε να χρησιμοποιείται το ίδιο τηλέφωνο (2713601928), και να χρησιμοποιείται το ονοματεπώνυμο του παιδιού, με το οποίο και καταγραφεται το αίτημα.
    • Ακόμη και σε περίπτωση ενός πιο εξειδικευμένου, ή άτυπου αιτήματος, παρακαλούμε να επικοινωνείτε στον ίδιο αριθμό, ώστε ο υπεύθυνος να επικοινωνήσει μαζί σας εν ευθέτω χρόνω.
    • Στην περίπτωση επικοινωνίας με τη χρήση email παρακαλούμε να αποστέλλετε τα μηνύματά σας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στα οποία παρακαλούμε να αναγράφονται στον τίτλο το Ονοματεπώνυμο του παιδιού και αν το γνωρίζετε το ονοματεπώνυμο του υπεύθυνου που τον/την παρακολουθεί.
    • Στο πρώτο ραντεβού παρακαλείσθε να έχετε μαζί σας το ασφαλιστικό βιβλιάριο και το βιβλιάριο υγείας του παιδιού".

Κα Λυμπεροπούλου - Προισταμένη Νοσηλευτικής   Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2713601-932                                                   

Γραμματεία / Πληροφορίες : κ. Προκόπος 2713601-925

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Κος Καρβούνης- Παιδοψυχίατρος - Προιστάμενος τμήματος: Τετάρτη 09:00 -11:00 Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2713601-930

Κος Καλόγερος - Παιδοψυχίατρος : Δευτέρα 09:00 -10:00 και Παρασκευή 09:00 -10:00 Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2713601-931

Κα Βουδίμου -  Ψυχολόγος: Τετάρτη 09:00 - 11:00  Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2713601-929

Κα Παναγιωτοπούλου - Ψυχολόγος: Τετάρτη 8:30 - 9:30 Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2713601-912   

Κα Μπαλή – Κοινωνική ΛειτουργόςΤηλέφωνο επικοινωνίας : 2713601-729                                       

Κα Χαρίση - Εργοθεραπεύτρια: Δευτέρα 9:00 - 10:00 Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2713601-926

Κα Αντωνάτου – Εργοθεραπεύτρια: Τρίτη 8:00 - 9:00 Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2713601-927