Στα πλαίσια της ενημέρωσης για της έξαρσης της ιλαράς,η ειδικευόμενη στην Παιδιατρική του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης,κ. Χαϊδω Σοφία μίλησε για τον ιό της ιλαράς,τα συμπτώματα και πως μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε.

Αρχικά η κ. Χάϊδω Σοφία ανέφερε πως η ιλαρά είναι μια οιογενής λοίμωξη και η μετάδοσή της γίνεται αερογενώς από άτομο σε άτομο μέσω των ρινικών και φαρυγγικών εκκρίσεων και σπανιότερα μέσω μολυσμένων από τον ιό αντικειμένων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν ένας ασθενής φταρνίζεται ή βήχει, τα σταγονίδια διασπείρονται μέσω του αέρα και μπορούν να επιμολύνουν άλλα άτομα.

Τα άτομα που έχουν προσβληθεί από ιλαρά μεταδίδουν την νόσο 4 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος και μέχρι 4 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.


Ο χρόνος επώασης είναι περίπου 10 ημέρες.


Τα συμπτώματα είναι: πυρετός, καταρροή, επιπεφυκίτιδα, βήχας και εξάνθημα.

Πότε πηγαίνουμε στον γιατρό

Αν ένα παιδί ή ένας ενήλικας εμφανίσει συμπτώματα τα οποία παραπέμπουν στη νόσο της ιλαράς (πυρετό-εξάνθημα) θα πρέπει να εξεταστεί το συντομότερο δυνατόν από γιατρό.
Για την προστασία του υπόλοιπου πληθυσμού καλό θα ήταν η επίσκεψη στο γιατρό να γίνει κατόπιν ραντεβού ώστε ο ασθενής να μην έρθει σε επαφή με άλλους και τους επιμολύνει.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ καλό θα είναι κάποιος να συμβουλευτεί τον γιατρό του σε περίπτωση που είναι επίνοσος (μη εμβολιασμένος ή δεν έχει νοσήσει από τον συγκεκριμένο ιό) και έρθει σε στενή επαφή με άτομο που πάσχει από ιλαρά, ακόμη και αν δεν έχει οποιοδήποτε σύμπτωμα.

Άνοσοι θεωρούνται όσοι έχουν λάβει 2 δόσεις του εμβολίου ή έχουν νοσήσει στο παρελθόν από ιλαρά.

Επιπλοκές

Περίπου 30% των περιπτώσεων ιλαράς εμφανίζουν μια ή περισσότερες επιπλοκές που είναι συχνότερες σε παιδιά κάτω των 5 ετών και σε ενήλικες άνω των 20 ετών.
Οι συχνότερες επιπλοκές σε ότι αφορά το πεπτικό είναι η διάρροια (8%) και σπανίως η παροδική ηπατίτιδα.


Σοβαρότερες επιπλοκές που μπορούν να προκληθούν είναι:


η ιογενής πνευμονία ή η δευτεροπαθής από μικρόβια (συχνότητα 6%) η οποία αποτελεί και τη συχνότερη αιτία
θανάτου
η οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα (7%)
η οξεία εγκεφαλίτιδα (0,1%) η οποία εκδηλώνεται με υπερπυρεξία, ανησυχία, διέγερση, θόλωση της διάνοιας, σπασμούς και κώμα


Σπάνια επιπλοκή


Η υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτις (SSPE), μπορεί να εμφανιστεί 7 χρόνια μετά από την εκδήλωση της ιλαράς και οφείλεται σε βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων που προκαλείται από τον ιό της ιλαράς που παραμένει και πολλαπλασιάζεται μετά την αποδρομή της νόσου.


Οι ενήλικες εμφανίζουν τις εξής επιπλοκές:
πνευμονία (30%)
μέση πυώδης ωτίτιδα (29%)
ιγμορίτιδα (25%)

Ενώ σε μια έγκυο μπορεί να προκαλέσει:
αποβολή του εμβρύου
πρόωρο τοκετό
χαμηλό βάρος νεογνού

Μεταξύ άλλων η κ. Χάιδω τόνισε πως κεντρικό σημείο στρατηγικής της πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών επισημαίνει ότι παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολισμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR).
η διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και η διενέργεια της 2ης δόσης τρεις (3) μήνες μετά την 1η δόση ή εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό–το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η.

Αξίζει να σημειωθεί πως η χορήγηση του εμβολίου δεν συνίσταται σε ανεσοσταλμένα άτομα,κατά την διάρκεια της κύησης και σε άτομα που έχουν εμφανίσει υπερευαισθησία στο εμβόλιο.

Σπάνια μπορεί να υπάρξουν τοπικές αντιδράσεις στο σημείο του εμβολιασμού όπως:ερυθρότητα,σκληρότητα,πυρετός και εξάνθημα.