H πρόληψη σώζει ζωές και η έγκαιρη διάγνωση επίσης. Με αυτό το σκεπτικό, ξεκινά και στην Αρκαδία, σε όλους τους Δήμους, η υλοποίηση ενός σπουδαίου προγράμματος του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας σε συνεργασία με το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και την Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος, που σκοπό έχει την παροχή δωρεάν ιατρικών εξετάσεων -μαστογραφίας και τεστ Παπανικολάου- σε όλες τις γυναίκες, προκειμένου όχι μόνον να ευαισθητοποιηθούν και να προφυλαχθούν, αλλά και να καταστεί εφικτή η συλλογή επιδημιολογικών στοιχείων για τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης ο διοικητής κ. Πέτρος Τομάρας ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας κ. Εμμανουήλ Αμπατζόγλου και ο πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλλάδος κ. Βασίλης Γιαννακάκος μίλησαν στα τοπικά Μέσα για την αξία του συγκεκριμένου προγράμματος και τους στόχους του.
Ο κ. Τομάρας υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα θα λάβει χώρα σε όλη την Αρκαδία, αρχής γενομένης από το Λεωνίδιο. Θα ακολουθήσει το Άστρος, μετά η Τρίπολη και ύστερα η Μεγαλόπολη. Ο κ. Γιαννακάκος εξήρε κατά την τοποθέτησή του την πολύτιμη βοήθεια των Μητροπόλεων Μαντινείας και Κυνουρίας και Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως δίχως τη βοήθεια των οποίων δεν θα ήταν εφικτή η πραγματοποίηση του προγράμματος και ο κ. Αμπατζόγλου έδωσε κάποια στοιχεία από την εφαρμογή του προγράμματος έως σήμερα, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής 750.000 γυναίκες σε όλη την Ελλάδα έχουν εξεταστεί με χορηγία του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου:
Τα προγράμματα στοχεύουν στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση και στην προσπάθεια διάγνωσης αυτών των μορφών καρκίνου.
"Η μαστογραφία προσφέρεται σε όλες τις γυναίκες δωρεάν από 40 ετών και άνω και το τεστ ΠΑΠ σε όλες τις γυναίκες από 25 ετών και άνω. Όσο μεγαλύτερη η συμμετοχή των γυναικών, τόσο πιο αξιόπιστα τα αποτελέσματα καθώς ενδιαφέρουν τα συνολικά επιδημιολογικά στοιχεία."