Εκτύπωση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στις 31 Μαΐου κάθε χρόνο, εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, θέλοντας να σημειώσει τα προβλήματα υγείας που συνοδεύουν το κάπνισμα και και υποστηρίζοντας αποτελεσματικές πολιτικές για τον περιορισμό του.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, η ιατρός κυρία Γαρυφαλιά Βλάχου Επιμελήτρια Α' Πνευμονολόγος του Παναρκαδικού Γενικού Νοσοκομείου Τρίπολης μίλησε για τις «Επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία και τις ωφέλειες από τη διακοπή του» σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Η παγκόσμια επιδημία του καπνίσματος είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο κόσμος. Εκτός από τις επιπτώσεις στην υγεία το κάπνισμα έχει επιπτώσεις τόσο στην οικονομία, αλλά και στο περιβάλλον.

Οι κίνδυνοι για την υγεία της καρδιάς που προκαλεί ο καπνός περιλαμβάνουν την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους και τους χώρους εργασίας και την προώθηση της χρήσης των προειδοποιήσεων για το πακέτο καπνού που καταδεικνύουν τους κινδύνους για την υγεία του καπνού.

Ο καπνός καταστρέφει πάνω από 7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, παρά τη σταθερή μείωση της χρήσης καπνού παγκοσμίως, όπως δείχνει η νέα Παγκόσμια Έκθεση της Παγκόσμιας Έκθεσης για την Τάση στην Καταπολέμηση του καπνίσματος καπνού 2000-2025. Η έκθεση δείχνει ότι σε όλο τον κόσμο, 27% καπνός καπνού το 2000, σε σύγκριση με το 20% το 2016.

Το 44% των Ελλήνων είναι καπνιστές

που κάποιος καπνιστής σταματά την βλαβερή αυτή συνήθεια του καπνίσματος.

που κάποιος καπνιστής σταματά την βλαβερή αυτή συνήθεια του καπνίσματος Το κάπνισμα αποτελεί τη σημαντικότερη απία πρόκλησης καρκίνου και ευθΰνεται για περίπου το

30% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο. Συγκεκριμένα, το κάπνισμα ευθύνεται για:

Τα οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος ξεκινούν να είναι ορατά από τα πρώτα μόλις λεπτά που κάποιος καπνιστής σταματά την βλαβερή αυτή συνήθεια του καπνίσματος.

Τα οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος ξεκινούν να είναι ορατά από τα πρώτα μόλις λεπτά που κάποιος καπνιστής σταματά την βλαβερή αυτή συνήθεια του καπνίσματος.

Τα πρώτα αποτελέσματα για την υγεία μας εμφανίζονται 20 λεπτά μετά την διακοπή. Τα άμεσα και τα μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία μετά το κάπνισμα του τελευταίου τσιγάρου είναι, μετά από:

20 λεπτά. Η αρτηριακή πίεση επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα. - Ο αριθμός των σφίξεων ομαλοποιείται (ελαττώνεται). - Η θερμοκρασία των χεριών και ποδιών επανέρχεται στο φυσιολογικό (αυξάνει).

8 ώρες. Το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα είναι φυσιολογικό, το επίπεδο του οξυγόνου αυξάνει και φτάνει στα φυσιολογικά επίπεδα.

12 ώρες. Σχεδόν όλη η νικοτίνη έχει αποβληθεί από τον οργανισμό.

24 ώρες. Η πιθανότητα καρδιακών επεισοδίων αρχίζει ήδη να μειώνεται.

48 ώρες. Βελτιώνονται η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης.

72 ώρες. Η αναπνοή γίνεται ευκολότερη. Η αναπνευστική χωρητικότητα των πνευμόνων αυξάνεται.

5 ημέρες. Έχουν αποβληθεί από το σώμα τα περισσότερα υποπροϊόντα της νικοτίνης.

2 εβδομάδες έως 3 μήνες. Η κυκλοφορία του αίματος συνεχώς βελτιώνεται. - Το περπάτημα γίνεται ευκολότερο. Η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνει μέχρι 30%.

1 έως 9 μήνες. Λιγότερο λαχάνιασμα. Αύξηση της ενεργητικότητας του σώματος. Καλύτερη κατάσταση των πνευμόνων ικανοί να αντισταθούν σε μολύνσεις.

1 έτος. Μειώνεται κατά το ήμισυ ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου.

5 έτη. Έχει ήδη μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του στόματος και του τραχήλου.

10 έτη. Μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο πνευμόνων και από άλλες μορφές καρκίνου.

15 έτη. Ο κίνδυνος καρδιακών επεισοδίων είναι ο ίδιος με των ανθρώπων που δεν κάπνισαν ποτέ. Όσοι διακόψουν το κάπνισμα αρρωσταίνουν λιγότερο από λοιμώξεις και γενικότερα μειώνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια από τις ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την ανάλυση της κυρίας Βλάχου.

* Οι πληροφορίες μετά ποσοστά θανάτων είναι από το bestrong.org.gr