Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στη χώρα μας. Περίπου 35.000 άνθρωποι παθαίνουν εγκεφαλικό κάθε χρόνο!
Τί είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο;
Εγκεφαλικό είναι μία βλάβη στον εγκέφαλο η οποία προέρχεται συνήθως από αίτια που βρίσκονται έξω από τον εγκέφαλο, από αγγειακά αιτία γι’αυτό και τα λέμε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Το εφετινό σύνθημα είναι ότι"το εγκεφαλικό και προλαμβάνεται και θεραπεύεται".
Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες εγκεφαλικών επεισοδίων:
1)τα ισχαιμικά, που κάποιο αγγείο αποφράσσεται μέσα στον εγκέφαλο
2)τα αιμορραγικά που κάποιο αγγείο σπάει και ο εγκέφαλος γεμίζει αίμα.
Πως μπορούμε να καταλάβουμε ότι πάθαμε εγκεφαλικό επεισόδιο;
Το σημαντικότερο κομμάτι για τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι ο ασθενής να φτάσει άμεσα σε ενα νοσοκομείο η κέντρο υγείας, ώστε να του παραχθούν οι πρώτες βοήθειες και να αντιμετωπιστεί το αγγειακό εγκεφαλικό.
Πρώιμα σημεία ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου:
1) Κάποια ασυμμετρία στο πρόσωπο (βλέπουμε ξαφνικά το στόμα να στραβώνει)
2) Κάποιο από τα χέρια πέφτει (χάνει τη μυική του δύναμη)
3) Ο λόγος, διαταραχές στο λόγο (είτε ψεύδισμα είναι δεν μπορούμε να μιλήσουμε)
Τα συμπτώματα που αναφέραμε εμφανίζονται ξαφνικά.
Τα στοιχεία που υπάρχουν σύμφωνα με μελέτες, δείχνουν πως οι ασθενείς που παθαίνουν εγκεφαλικό στην Αρκαδία, φθάνουν στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης πολύ πιο γρήγορα από ότι ασθενείς σε ένα κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας. Είναι πολύ σημαντικό γιατί το ΕΚΑΒ δουλεύει και μεταφέρει τους ασθενείς έγκαιρα.
Γιατί παθαίνουμε εγκεφαλικό;
1) Υπέρταση
2) Χοληστερόλη
3) Διαβήτης
4) Κάπνισμα
Δύο σημαντικοί παράγοντες για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων είναι το τρέξιμο ή βάδισμα και το μεσογειακό διαιτολόγιο.
Το εγκεφαλικό είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στη χώρα μας. Στους 100 θανάτους που έχουμε 22 οφείλονται σε εγκεφαλικά επεισόδια.
Το εγκεφαλικό είναι η πρώτη αιτία αναπηρίας σε άτομα άνω των 60-65 ετών.
Μπορεί ένας νέος άνθρωπος να πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο;
Βεβαίως. Εγκεφαλικό παθαίνουν και νεότερα άτομα όχι μόνο ηλικίες άνω των 65-70 ετών. Το ποσοστό είναι σαφώς μικρότερο, ενώ διαφέρουν και οι αιτίες.
Αιτίες πρόκλησης εγκεφαλικού σε νεότερες ηλικίες: Τραυματισμός της καρωτίδας, τρύπα στην καρδιά, αυξημένη πήξη του αίματος, ημικρανίες κ.α.
Υπάρχει μία πολύ μεγαλύτερη ποικιλία αιτιών στα νεότερα άτομα που παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Περίπου 30 με 35.000 εγκεφαλικά γίνονται κάθε χρόνο. Από αυτούς το 1/3 των ατόμων έχουνε πεθάνει στον πρώτο χρόνο, Το 1/3 γίνεται καλά και το 1/3 μένουν ανάπηροι.
Mε αφορμή την 29η Οκτωβρίου που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά Εγκεφαλικών Επεισοδίων πήγαμε στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και συνομιλήσαμε με τον τέως Διευθυντή του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα - Παθολόγο Ιατρό κ. Κώστα Βέμο, τον Υπεύθυνο της Νευρολογικής Κλινικής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης και Νευρολόγο κ. Ευάγγελο Τσαμπαλά, την ειδικευόμενη Νευρολόγο κα. Κωνσταντίνα Αραβαντινού και μάθαμε τα πάντα για τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Τέλος να αναφέρουμε πως το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης μαζί με την Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος, τον Δήμο Τρίπολης και άλλους φορείς, ετοιμάζει ένα πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας.
Ακούστε στο βίντεο που ακολουθεί λεπτομέρειες για το πρόγραμμα από τον Διοικητή του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης κ. Πέτρο Τομάρα, τον Πρόεδρο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Βασίλη Γιαννακάκο και τον τέως Διευθυντή του νοσοκομείου Αλεξάνδρα και Παθολόγο, με καταγωγή από την Αρκαδία κ. Κώστα Βέμο...