Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα, Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017,η διευθύντρια της Παιδιατρικής κλινικής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης ,κ. Ιωάννα Αντωνίου-Κοκοφίτη.

Αρχικά χαρακτήρισε ως επίτευγμα για την υγεία των παιδιών τον εμβολιασμό καθώς στην Ευρώπη σώζονται 30.000.000 και 7.000.000 από αναπηρία.

"Με ένα τσιμπιματάκι θωρακίζεται η ζωή του και είναι ο πιο πολύτιμος σύμμαχος απέναντι σε θανατηφόρες ασθένειες".

Τα εμβόλια κατασκευάζονται από τους ίδιους παθογόνους μικροοργανισμούς και η χορήγηση τους ξεκινά από την ηλικία των 2 μηνών έως 2 ετών.Σε ηλικία 4-6 ετών χορηγούνται οι επαναληπτικές δόσεις και σε ηλικία 11 ετών πρέπει να ολοκληρώνονται όλοι οι εμβολιασμοί.Όσον αφορά τα κορίτσια σε ηλικία από 11 ετών πρέπει να κάνουν τον εμβολιασμό για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας , ο οποίος αν χορηγηθεί πριν τα 15 έτη γίνεται σε 2 δόσεις και μετά τα 15 έτη χορηγείται σε 3 δόσεις.

Μεταξύ άλλων η κ. Αντωνίου ανέφερε πως οι γονείς συχνά ρωτούν αν πρέπει να κάνουν στα παιδιά τους το εμβόλιο της φυματίωσης και διευκρίνισε πως πλέον γίνονται μόνο σε Ρωμά,μετανάστες και γενικά σε άτομα αυξημένου κινδύνου μόλυνσης.Ωστόσο τόνισε πως έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια με το πνευμονολογικό τμήμα και έχουν προμηθευτεί έτσι ώστε να εμβολιάζουν όλους τους Ρωμά. Επίσης επεσήμανε πως πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος με μαντού σε ηλικία 4-6 ετών και 15 μηνών μόνο για τους Ρωμά.

Ακόμα ανέφερε πως στα παιδιά αυξημένου κινδύνου είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός διότι λόγω της εποχικής γρίπης που φέτος αναμένεται ένα ιδιαίτερο επιθετικό στέλεχος είναι επικίνδυνο σε συνδυασμό με την ιλαρά να νοσήσουν οι ευπαθείς ομάδες από γρίπη.Επίσης τα παιδιά που έχουν νοσήσει από ιλαρά είναι απαραίτητο να κάνουν και το εμβόλιο της γρίπης.

Μύθοι για τον εμβολιασμό

Η κ. Αντωνίου μίλησε και για τους μύθους που ακούγονται για τον εμβολιασμό. Συγκεκριμένα ανέφερε πως μύθος είναι ότι η ομοιοπαθητική είναι το ίδιο αποτελεσματική με τον εμβολιασμό.Η χρήση του εμβολίου της ιλαράς,της ερυθράς και της παρωτίτιδας έχει απασχολήσει πολύ την επιστημονική κοινότητα διότι είχε ακουστεί πως προκαλεί αυτισμό κάτι που δεν ευσταθεί καθώς η ασθένεια του αυτισμού έχει παρουσιαστεί πολύ νωρίτερα από τον εμβολιασμό.

Αυτή την περίοδο ανέφερε πως είναι αυξημένα τα κρούσματα ιλαράς καθώς έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη 19.000 περιστατικά και 44 θάνατοι. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2017 είχαμε 368 κρούσματα και τώρα έχουν ξεπεράσει τα 400 κρούσματα που κυρίως είναι Ρωμά ηλικίας 24-44.

"Το 2010 θα είχε εξαφανιστεί η ασθένεια της ιλαράς αν δεν υπήρχε το αντιεμβολιαστικό κίνημα".

Όσον αφορά το Παναρκαδικό Νοσοκομείο έχει αντιμετωπίσει 9 περιστατικά  ιλαράς από τις 18 Οκτωβρίου 2017 έως τώρα.Τα 3 περιστατικά όπως μας ενημέρωσε η κ. Αντωνίου ήταν εξακριβωμένα από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τα υπόλοιπα 6 ήταν επιβεβαιωμένα από την κλινική εικόνα και όλα τα περιστατικά ήταν Ρωμά από τον νομό Λακωνίας.

Κλείνοντας η κ. Αντωνίου επεσήμανε και την σημαντική βοήθεια που είχαν στο παρελθόν από το Κοινωφελές Ίδρυμα "Αναστάσιος Σχίζας" ,το οποίο παρείχε δωρεάν εμβόλια και έτσι μπόρεσαν να εμβολιάσουν όλους τους ανασφάλιστους Ρωμά,μετανάστες κ.α.