Η 12η Μαΐου θεσμοθετήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως Ημέρα Τιμής για τους νοσηλευτές/τριες ολόκληρης της παγκόσμιας κοινότητας. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε όλους τους νοσηλευτές/νοσηλεύτριες, τις μαίες, στα εκατομμύρια των συναδέλφων που απασχολούνται στα Συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας αφείδωλα τις ανεκτίμητες υπηρεσίες τους. Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών – ICN, που αποτελεί την παγκόσμια φωνή της Νοσηλευτικής, επιλέγει φέτος ως θέμα των εκδηλώσεων με ευκαιρία τη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών, τον τίτλο “Nurses: A voice to lead – Nursing the world to health” / «Νοσηλευτές/τριες: Ηγετική Φωνή – Φροντίζοντας την παγκόσμια υγεία».

Μέσα από την φετινή θεματολογία του ICN, δίνεται η ευκαιρία για κατανόηση του ρόλου των νοσηλευτών, τη συμβολή τους στη διασφάλιση του αναφαίρετου δικαιώματος στην υγεία για όλο τον κόσμο, εστιάζοντας στην πραγματική αξία των νοσηλευτών.

 Οι εορτασμοί για φέτος είναι εξαιρετικά ξεχωριστοί, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ορίσει το 2020 ως «Έτος Νοσηλευτών/τριών και Μαιών», προς τιμήν της 200ης επετείου από τη γέννηση της Florence Nightingale.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες είναι απαραίτητες για την επίτευξη της κάλυψης της παγκόσμιας υγείας.

Οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες, άλλωστε, αποτελούν πάνω από το 50% του εργατικού δυναμικού υγείας σε πολλές χώρες και επίσης αποτελούν περισσότερο από το 50% του ελλείμματος του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού υγείας έως το έτος 2030.

 Σύμφωνα με την πρόεδρο του ICN Annette Kennedy, αναμένεται το 2020 να είναι μια σημαντική χρονιά για το επάγγελμα των νοσηλευτών και των μαιών. Ευελπιστεί όπως κατά το 2020 αναδειχθεί ο ρόλος τους και η σημαντικότητά τους στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης και εκτιμηθεί το ότι συμβάλλουν ανεκτίμητα στην υγεία των ανθρώπων παγκοσμίως.

  • • Οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες σώζουν ζωές και βελτιώνουν, προστατεύουν και προάγουν την υγεία και την ευημερία.
  • • Οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες είναι ζωτικής σημασίας παρέχοντας συνεχή φροντίδα σε όλους, 24 ώρες το 24ωρο, 7ημέρες την εβδομάδα, από την γέννηση έως το θάνατο.
  • • Οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες αποτελούν το θεμέλιο για παροχή υψηλής ποιότητας, οικονομικά προσιτής φροντίδας αφού αποτελούν την μεγαλύτερη μάζα του ανθρώπινου δυναμικού στο Σύστημα Υγείας μιας χώρας, μια δυνατή φωνή, προσφέρουν υγεία σε όλους, μπορούν να προσφέρουν περισσότερα με λιγότερα, προσαρμόζονται αποτελεσματικά σε κάθε νέα πρόκληση.

 Καλούνται τώρα να αναλάβουν δράση, να δημιουργήσουν μια νέα ομάδα νέων ηγετών που θα οδηγήσει το νοσηλευτικό/μαιευτικό επάγγελμα στην επόμενη δεκαετία.

Φέτος, η Πανδημία COVID-19 έρχεται τραγικά να επιβεβαιώσει την σημαντικότητα του ρόλου των νοσηλευτών/νοσηλευτριών και των μαιών για ακόμη μια φορά.

 Η Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του  Π. Γ. Ν. Τρίπολης  εκφράζει  τα θερμά συγχαρητήρια  και ευχαριστίες προς όλο το Νοσηλευτικό Προσωπικό και τις μαίες για την αξιέπαινη συνεισφορά τους μέσω του έργου τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας, διασφαλίζοντας την υγεία του πληθυσμού.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ¨Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ¨