Ο Ξενώνας “ΕΣΤΙΑ” που λειτουργεί στην πόλη της Τρίπολης με το εργαστήριο του, αποτελεί μια μεταβατική αποκαταστασιακή μονάδα ανάμεσα στο ψυχιατρικό άσυλο και στην κοινότητα.
Η στεγαστική αυτή μονάδα φιλοξενεί άτομα με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα με στόχο την διαβίωση, θεραπεία και υποστήριξη και με σκοπό την επίτευξη ικανοποιητικού βαθμού της ανεξάρτητης λειτουργίας τους στη κοινότητα καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Η λειτουργία αυτής της μονάδας είναι ανοικτή στη κοινωνία και προσομοιάζει με οικογενειακό περιβάλλον.
Η δυναμικότητα του ξενώνα “ΕΣΤΙΑ” είναι 15 ένοικοι και πρόκειται για ξενώνα μακράς διάρκειας και υψηλού βαθμού υποστήριξης.
Στον ξενώνα “ΕΣΤΙΑ” υπάρχει καθημερινό πρόγραμμα, ώστε τίποτα να μην επαφίεται στην τύχη ως προς την φροντίδα, ώστε να μην χαθεί ο στόχος της επαναπόκτησης χαμένων ή ξεχασμένων δεξιοτήτων, έτσι που οι ένοικοι να μπορούν στο μέλλον να ζήσουν αυτόνομα φροντίζοντας οι ίδιοι τον εαυτό τους. Μαζί με άλλους ενοίκους αποτελούν επίσης τη δημοσιογραφική ομάδα της δομής και εκδίδουν την εφημερίδα “Φιλική εταιρία”.
Πηγαίνουν σχολείο δεύτερης ευκαιρίας ή παρακολουθούν μαθήματα μουσικής, ιστορίας ή τέχνης. Ένοικοι του ξενώνα, μετά από παρότρυνση παρακολουθούν μαθήματα ζωγραφικής, μουσικής, χορού, λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες τους τα ενδιαφέροντά τους συνέβαλλαν σε πολύ καλά αποτελέσματα. Κάποιοι άλλοι, με καλύτερο μορφωτικό επίπεδο, παρακολούθησαν αγγλικά στο κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων της πόλης, όπου ολοκλήρωσαν διδακτική ενότητα και έλαβαν βεβαίωση σπουδών.
Η εργασία στο εργαστήριο του ξενώνα, έφερε πολύ καλά αποτελέσματα. Ένοικοι συμμετείχαν σε εκθέσεις έργων τέχνης, εορταστικά παζάρια αγορών με τα έργα τους. Η ομαδικότητα, η συνεργασία για την δημιουργία αγιογράφησης εικόνων για αρκετούς ενοίκους, είναι κάτι πολύ σημαντικό.
Ειδικότερα στους ξενώνες φιλοξενούνται άτομα με ψυχικές διαταραχές που δεν έχουν οικογενειακό περιβάλλον ή άτομα που κρίνεται ότι είναι θεραπευτική η προσωρινή απομάκρυνσή τους από το περιβάλλον της οικογένειας τους ή που χρειάζονται μια περίοδο προσαρμογής και επανεκπαίδευσης για την ζωή τους στην κοινότητα.