Ξενώνας "Λευκοθέα"

 

Ο ξενώνας άρχισε να λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2003 αρχικά με 10 ασθενείς αλλά σταδιακά ανήλθε στους 15 ασθενείς. Σκοπός του ξενώνα είναι η ψυχοκοινωνική τους αποκατάσταση και η ανάκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων.

Ορισμένοι που ήταν χρόνια αποκομμένοι και αποξενωμένοι και ξεχασμένοι από θεούς και ανθρώπους έφτασαν στο σημείο να πηγαίνουν στην τράπεζα για κατάθεση των συντάξεών τους και ανάληψη χρηματικών ποσών για την κάλυψη των προσωπικών τους αναγκών μόνοι τους. Φροντίζουν το εαυτό τους και το χώρο όπου ζουν, μαγειρεύουν μόνοι τους και γενικά μερικοί είναι αυτόνομοι. Βέβαια δεν λείπει η συνεχής παρότρυνση και βοήθεια από το προσωπικό.

 Συμμετέχουν σε εκδηλώσεις της πόλης όπως το καρναβάλι, συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που γίνονται στον ξενώνα αλλά και εκτός ξενώνα όπως έξοδοι σε ταβέρνες της πόλης, σε εκδηλώσεις που κάνουν οι υπόλοιποι ξενώνες. Πηγαίνουν σε εκδρομές που διοργανώνονται από τους υπεύθυνους του ξενώνα και σε διακοπές μέσω του κοινωνικού τουρισμού και μένουν πάρα πολύ ευχαριστημένοι.

Στην εργοθεραπεία του ξενώνα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τις καλλιτεχνικές τους τάσεις και να δημιουργήσουν αριστουργήματα.

 

Τα τρία τελευταία χρόνια κατασκευάζουν ημερολόγια και χριστουγεννιάτικα στολίδια καθώς και πασχαλινές λαμπάδες και τα πωλούν τις μέρες των Χριστουγέννων και του Πάσχα αντίστοιχα σε χώρο που μας παραχωρεί ο δήμος Τρίπολης σε κεντρικό σημείο και τον ευχαριστούμε για την ευαισθησία που δείχνει για τους ασθενείς. είναι μία δραστηριότητα που τους ευχαριστεί και αισθάνονται δημιουργικοί.

Όταν έχουν την ονομαστική τους εορτή ή τα γενέθλιά τους ανταλλάσσουν μεταξύ τους δώρα-ευχές-γλυκά. Κάνουν ομάδες και αποφασίζουν για διάφορες δραστηριότητες και παίρνουν αποφάσεις που αφορούν την καλύτερη διαβίωσή τους.

Τον ξενώνα εδώ τον θεωρούν σπίτι τους και δεν είναι πλέον κάτι το απρόσωπο και απόμακρο για τους ίδιους. Κυρίως δεν είναι μια ‘αποθήκη ανθρώπων’ αλλά ένας χώρος που μπορούν να νιώσουν άνθρωποι.