Προστατευόμενα Διαμερίσματα

Διαμερίσματα Μέσης και Μακράς Διαμονής

Τα Διαμερίσματα Μέσης και Μακράς Διαμονής του Ψυχιατρείου λειτουργούν από το 1997.

Διαμορφώθηκαν οι χώροι του Συμβουλευτικού Σταθμού του Ψυχιατρείου στο κέντρο της πόλης σε διαμερίσματα των 8 ατόμων με έπιπλα δωρεά της Εταιρίας Προστασίας Ψυχικών Ασθενών, που και σε άλλες περιπτώσεις έχει βοηθήσει το Ψυχιατρείο.

Είναι λειτουργικά η συνέχεια του Ξενώνα Κοινωνικής Αποκατάστασης, με ασθενείς σε θέση να συντηρήσουν τον εαυτό τους, χωρίς ιδιαίτερες νοσηλευτικές και ιατρικές ανάγκες.

Τα διαμερίσματα αυτά είναι η πρώτη προσπάθεια εξόδου, χωρίς προστασία, στην κοινότητα και ασφαλώς θα χρειασθούν σύντομα και άλλα.

Νοσηλευτής επισκέπτεται τα διαμερίσματα, τρεις φορές την ημέρα, ενώ οι ασθενείς περνούν τον ελεύθερό τους χρόνο στο Κέντρο Ημέρας και βέβαια στην πόλη.

Ορισμένοι απασχολούνται σε δομές του Ψυχιατρείου, ενώ άλλοι φροντίζουν το χώρο τους.

Τα Διαμερίσματα Βραχείας Νοσηλείας έχουν τελείως άλλη λειτουργία από τα Διαμερίσματα Μακράς Διαμονής.

 

Διαμερισμάτα Βραχείας Νοσηλείας

Εδώ πρόκειται για χώρους νοσηλείας και όχι διαμονής ασθενών. Δεν αποσκοπούν στην κοινωνική επανένταξη ασυλοποιημένων ασθενών, αλλά στη νοσηλεία μέσα στην κοινότητα. Είναι η πρώτη σχετική προσπάθεια που γίνεται στην Τρίπολη, αλλά και πιθανότατα στην χώρα μας. Λειτουργούν από το Σεπτέμβριο του 1997.

Η ψυχιατρική στιγματίστηκε επειδή ακριβώς κάποτε θεωρήθηκε ότι τα άτομα με ψυχική νόσο πρέπει να θεραπεύονται σε ειδικούς χώρους, περιφραγμένους και μακριά από την κοινότητα. Το αποτέλεσμα ήταν πολλά άτομα με ψυχικά προβλήματα να αποφεύγουν να τα αντιμετωπίσουν.

Η ελπίδα είναι ότι, σήμερα που οι υπηρεσίες μπορούν να δωθούν σε συνθήκες συνήθους καθημερινής διαβίωσης, πολλοί είναι αυτοί που δε θα διστάσουν να δώσουν λύση στο πρόβλημά τους και δε θα αποφύγουν τις ψυχιατρικές υπηρεσίες.

Να σημειωθεί ότι την ιδέα της δημιουργίας των Διαμερισμάτων Βραχείας Νοσηλείας την έδωσαν τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου που δόθηκε το 1994 στα πλαίσια του προγράμματος HORIZON στην περιοχή και που θεωρούσαν ιδανικό χώρο νοσηλείας το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, θεωρώντας ακατάλληλους χώρους νοσηλείας το Ψυχιατρείο, αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο.